2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016

SQD15

Oamenii dau viața managementului calității

Chiar și în al saselea an, Sibiu Quality Days este încă singura conferința dedicată exclusiv Managementului Calității în România. “Conferinţa Sibiu Quality Days este o tradiție”, îl citează ziarul Mesagerul de Sibiu,  pe Werner Seeger, organizatorul evenimentului.

Cadre de conducere și manageri de calitate din industria auto apreciază în mod special, conferința care  furnizează informații cu privire la  evoluțiile actuale din domeniul managementului calității şi oferă totodată și o platformă ideală schimbului de experiență.

 

Sibiu Quality Days 2015 - main program Sibiu Quality Days 2015 - evening event

“Quality is not self-running, it is made by people” a fost motto-ul conferinței, care a avut loc în data de 13 și 14 noiembrie 2015 la Sibiu. Prof. Dr. Daniel David de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj a deschis evenimentul cu prelegerea sa despre psihologia poporului român. Au urmat patru workshop-uri în care participanții au dezvoltat soluții pentru diferite domenii ale managementului calității. Atelierele de lucru au fost moderate de Dr. Liviu Bărnuțiu (Key Safety Systems), Augustin Moldovan (Swoboda Hartmann), Petra Cioran (ThyssenKrupp Presta) și Petru Grindean (HR Manager) .

 

Sibiu Quality Days 2015 - Swoboda Hartmann Romania SRL Sibiu Quality Days 2015 - Swoboda Hartmann Romania SRL

 

Sibiu Quality Days 2015 a debutat cu vizita companiei Swoboda Hartmann din Cisnădie, unde directorul Jürgen Schmidt i-a întâmpinat pe participanți. Compania se ocupă de asamblarea și verificarea  comutatoarelor, a senzorilor și a ansamblurilor mecatronice pentru industria automotive.

Aproape jumătate din cei  35 de participanti au venit din partea companiilor localizate în județul Sibiu. Printre companiile participante s-au numărat  Kromberg & Schubert, Delphi, Kuka, Flaro Prod, Compa și Fujikura.

Conferinţa Sibiu Quality Days 2015 a fost susținută de sponsorii Flaro Prod și Kuka Systems Group şi de partenerii  Swoboda Hartmann și VDA QMC.

 

Discurs

Profilul psihologic al românilor

Referent:

Prof. David Daniel

Profesor de ştiinţe cognitive clinice la Universitatea „Babeş‑Bolyai”

Prelegerea va prezenta sintetic lucrarea şi principalele concluzii ale monografiei despre psihologia românilor (David, D., Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor într-o abordarea cognitiv-experimentală, 2015, Editura Polirom, Iaşi).

Accentul va fi pus pe concluziile referitoare la (1) încredere, (2) cooperare, (3) evaluări pozitive şi negative, (4) potenţialul creativ şi de inteligenţă, (5) competitivitate şi (6) stilul de management şi muncă, toate în coroborare cu modelul psihocultural al ţării descris de psihologul olandez Hofstede.

Modalităţi de utilizare competitivă a aspectelor psihologice tari şi de optimizare a celor mai puţin dezvoltate vor fi discutate teoretic şi aplicativ.

 

Workshop I

Cerințele specifice ale clienților

Referent: Dr. Liviu Bărnuțiu

Head of Quality Europe,  Key Safety Systems SRL

Cerințele clienților in industria auto devin în fiecare an mai restrictive. Clientul, în momentul în care schimbă o cerintă din sistemul său, dorește ca în următoarele zile, săptămâni să aibă o confimare ca aceste cerințe sunt înțelese și implementate în fiecare fabrică care este furnizorul său.

Bineințeles se întamplă, ca aceste cerințe specifice să nu fie cunoscute în sistemul de calitate al fiecărui furnizor și atunci se ajunge la reclamații datorită faptului ca acel client nu recepționează produse conform acelei specificații.

Ce trebuie făcut și cum trebuie prevenite aceste reclamații pe baza nerespectării cerințelor specifice clientului? Cum se pot implementa și înțelege în incinta unei fabrici automotive?

 

Workshop II

Product Safety Representative: provocări și avantaje pentru a satisface cerințele clienților

Referent: Augustin Moldovan

Quality Manager,  Swoboda Hartmann Romania SRL

Cerințele clienților în ceea ce privește produsele și procesele reprezintă o mare provocare pentru companiile din industria auto. Standardele comune, cum ar fi ISO 9001 sau ISO/TS 16949 nu sunt întotdeauna suficiente pentru a satisface nevoile clienților. Volkswagen este unul dintre OEM-urile care solicită de la furnizori, în mod explicit, numirea unui Product Safety Representative.

Care sunt responsabilitățile acestei funcții și de ce este atât de important pentru o companie? Participați la acest workshop și obțineți cunoștințele de bază ale cerinței speciale de la Volkswagen. Veți efectua un studiu de caz, și împreună cu ceilalți participanți veți elabora o procedură de lucru pentru una dintre cele mai delicate situaţii care pot apărea în viaţa unei firme : rechemarea maşinilor în service.

Vă rugăm să rețineți că acest workshop oferă participanților o introducere în tema Product Safety Representative și nu reprezintă o calificare recunoscută pe deplin, așa cum o solicită Volkswagen

 

Workshop III

Managementul capabil al furnizorilor reduce riscurile!

Referent: Petra Cioran

Corporate Internal Auditor, ThyssenKrupp Presta Steering, Liechtenstein

Alegerea furnizorilor – o temă actuală între departamentul de aprovizionare și departamentul de calitate. Preț redus versus calitate corespunzătoare.

Ce trebuie facut pentru a avea un management al furnizorilor in care optimizarea costurilor, durabilitatea, gestionarea riscurilor și aportul de valoare să fie compatibile unele cu altele? Unul din punctele ce poate ajuta este integrarea furnizorilor în cadrul companiei.

Cum și de ce are nevoie un furnizor pentru a fi compatibil în piata industriei auto conform cerințelor VDA 6.3 veți putea să dezvoltați împreună cu ceilalti participanți la workshop, iar ulterior să implementați în cadrul companiei dumneavoastră!

 

Workshop IV

Resurse umane – Oamenii…cel mai important capital al unei companii!

Referent: Petru Grindean

HR Manager

O abordare care va pleca de la prevederile ISO/TS 16949 privind cerinţele ce trebuie îndeplinite de către companiile din industria auto, dar dintr-o perspectivă a managerului compartimentului de resurse umane, în raport cu stadiul pieţei actuale a forţei de muncă.

Ne aflăm în faţa unor mari provocări, ne regăsim astăzi între aceste realităţi: nevoia de dezvoltare a business-ului, situaţia dificilă a pieţei forţei de muncă şi satisfacţia clientului.

Ce putem face noi, managerii de calitate şi nu numai, pentru a performa alături de echipele noastre? In acest workshop ne vom pune întrebări despre această temă, vom cauta împreună şi vom identifica metode şi instrumente specifice HR, pentru a creşte performanţa echipelor de care suntem responsabili.

Fiecare participant va trage propriile concluzii privind eficienţa şi oportunitatea uneia sau alteia dintre metodele pe care le vom discuta. Atât instrumentele clasice, care privesc, de exemplu, tehnicile de recrutare şi selecţie, politicile de compensare, metodele de pregătire ţi instruire, dar şi ceea ce se cunoaşte ca fiind partea de soft HR, mă refer aici la motivare, managementul performanţei, comunicare organizaţională, vor fi subiecte de discuţie în acest workshop. Cele enumerate nu au caracter de exclusivitate. Există şi alte activităţi importante pe care departamentele HR trebuie să şi le asume şi ale căror rezultate sunt măsurabile.

Dacă un manager de calitate înţelege şi aplică aceste informatii, cu sigurantă va performa alături de echipa lui. In final, acest workshop nu işi propune să ofere soluţii unice sau standard aplicabile, pentru ca, în managementul HR acestea nu există. Acest workshop işi doreste, să creeze un mediu propice de comunicare, de punere în discuţie a diverselor idei, care pot fi soluţii particulare pentru participanţi.

Fiecare dintre noi, ca manageri, trebuie să fim preocupaţi în aceste vremuri de scanarea perpetuă a pieţei muncii, a ameninţărilor, şi a provocărilor sale precum şi a concurenţei.

 

David DanielProf. Dr. Daniel David este profesor de ştiinţe cognitive clinice la Universitatea “Babeş‑Bolyai” din Cluj‑Napoca, profesor asociat (adjunct professor) la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York, director fondator al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health (integrat în reţeaua internaţională MERIL a unităţilor de cercetare de interes european) şi membru în board-ul International Coaching Institute.

De asemenea, este directorul pentru cercetare (şi diplomate) al Albert Ellis Institute, New York, şi supervizor la Academy of Cognitive Therapy (SUA). Este editor fondator, coeditor sau membru în boardul editorial al mai multor reviste indexate Web of Science din ţară şi din străinătate. Este psihologul din România cu cel mai mare indice scientometric Hirsch (şi cu cele mai multe citări în domeniu), fiind reprezentant naţional în European Science Foundation.

A reprezentat în ţară proiecte majore de cercetare internaţională (de exemplu, DREAM în FP7), a publicat în revistele internaţionale de top în domeniu şi la edituri de prestigiu (printre care Oxford University Press). A primit un număr mare de premii naţionale şi internaţionale, precum Premiul „Constantin Rădulescu‑Motru” al Academiei Române (2012) şi Henry Guze Award (2003). În 2008 a fost decorat cu Ordinul Naţional pentru Merit în Grad de Cavaler.

 

7519Dr. Liviu Bărnuțiu și-a format cunoștințele de bază în domeniul calității la Takata Petri România unde a contribuit la implementarea sistemului de calitate ISO TS 16949. După 12 ani de experiență în domeniul calității și câteva cursuri de formare in domeniul managementului de calitate în anul 2014 a debutat ca și consultant pe proiecte de “Problem Solving” realizate cu succes la câteva firme din industria automotive. Din 2015 este directorul de calitate Europa la Key Safety Sistems unde raspunde de menținerea sistemului de calitate ISO TS, suport pentru fabriciile din Romania, Macedonia, Italia și Germania pentru lansarea și menținerea produselor la un nivel calitativ ridicat.

 

Augustin MoldovanAugustin Moldovan și-a format cunoștinţele de bază în domeniul calităţii la Oltchim, unde a contribuit în cadrul serviciului de calitate semnificativ la implementarea ISO 14001 (Oltchim fiind atunci prima firmă de producţie românească certificată extern) și Total Quality Management. În anul 2000, după un stipendiat de formare în mangementul calităţii/mediului în Germania, a debutat ca și consultant calitate – mediu cu proiecte de consultanţă realizate cu succes la diverse companii române.

Din 2004 este șeful Calităţii la Swoboda Hartmann Romania. Respectarea ISO TS 16949, auditarea furnizorilor, suport tehnic la transferurile de producţie în Romania, asigurarea calităţii produselor exportate precum și pregătirea firmei în vederea auditării de către clienţi reprezintă activităţile sale principale.

A publicat mai multe articole în reviste de specialitate în domeniul calităţii precum și un suport de curs in parteneriat pe managementul mediului la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca. Din 2009 Augustin Moldovan face parte din echipa de traineri Werner Seeger Managementul Calităţii și conduce ca trainer acreditat de VDA QMC pentru ISO/TS 16949, VDA 6.3 și VDA PSB, seminarii pe aceste teme.

 

Petra CioranPetra Cioran este din 2012 auditor intern de sistem in cadrul firmei ThyssenKrupp Presta situata in Eschen –Liechtenstein. Activitatea profesionala si-a inceput-o in urma cu 19 ani în cadrul firmei Rolem SRL din Codlea producatoare de elemente ornamentale de lemn din interiorul automobilelor. A parcurs tot traseul din cadrul departamentului de calitate ajungand in 2004 Manager Calitate.

A continuat ca Responsabil managementul calităţii din 2008 in cadrul firmei Quin Romania din Brasov avand ca sarcina principala realizarea de audituri interne si externe de sistem in confomitate cu cerintele ISO TS 16949 precum si suport in cadrul tuturor auditurilor de client (VDA 6.3).

Experienţa practică îndelungată în Managementul calităţii îi este dovedită acum în cariera de auditor VDA 6.3 (auditul de proces) si conform ISO TS 16949 (auditul de sistem) in cadrul firmei.

Din anul 2006 Petra Cioran face parte din echipa Werner Seeger Managementul Calităţii pentru consultanţă și instruiri în domeniul sistemelor QM și conduce ca trainer acreditat de VDA QMC pentru ISO/TS 16949 și VDA 6.3 seminarii pe aceste teme. În calitate de consultant și auditor, Petra Cioran a sprijinit cu succes numeroase instituţii din diverse ramuri industriale în calea lor către certificare conform DIN EN ISO 9001/ ISO/TS 16949.

Capacitatea și disponibilitatea ei de a oferi competent consultanţă clienţilor în funcţie de cerinţele specifice ale acestora, a dovedit-o de mai multe ori pentru Werner Seeger Managementul Calităţii.

 

Petru GrindeanPetru Grindean este responsabilul procesului de Resurse Umane intr-una din companiile de top din industria auto, din Sibiu. Cu excelentele sale abilităţi interpersonale, de influenţă şi negociere a obţinut realizări importante în cadrul companiei.  Cu o înțelegere foarte bună a procesului tehnic, de producție și de calitate, domnul Petru Grindeanu şi-a format o reputată expertiză în industria automotive. Petru Grindeanu are o experiență extinsă în gestionarea resurselor umane din organizații industriale, experiență bună de a lucra sub rigoarea QMS și de asemnea în planificarea, recrutarea, administrația, salarizarea, motivarea și evaluarea personalului în cadrul organizațiilor din automotive.

 

Sponsori ai Sibiu Quality Days 2015

 

Flaro Prod

Flaro ProdAm fost o firma de productie inca de la inceputurile existentei micii societati private Graziosa Mill in 1922. Pe atunci, arhivele vremii mentionau ca si obiect principal de activitate “productia de plicuri si hartie de scrisori”, domeniu care s-a dezvoltat firesc in urmatorii ani, evoluand treptat si dand consistenta brandului Flaro pe piata romaneasca de papetarie si nu numai.

Astazi abordam domenii indraznete, cum sunt industria auto sau electrotehnica, provocari pe care ni le asumam cu curaj, domenii de top in industria romaneasca si mondiala, care situeaza o firma de productie la un nivel de excelenta.

Compania Flaro Prod isi desfasoara activitatea in Sibiu, locatie din care deservim piata nationala si internationala – Europa, SUA, China. Domeniul auto, cu un procent de reprezentare de 65% in cifra de afaceri a firmei, reprezinta principalul vector de dezvoltare, in crestere continua.

Activitatea de export a companiei se raporteaza in special la nivelul productiei de componente auto si reprezinta peste 50% din totalul cifrei de afaceri, trendul fiind unul ascendent, in conditiile unui business in continua dezvoltare.

Dispunem de un sistem de management al calitatii ISO 9001 si indeplinim standardele calitatii corespunzatoare furnizorilor in industria auto, conform ISO TS 16949. Nu in ultimul rand, intentionam sa implementam in cel mai scurt timp cerintele Sistemului de Management al Mediului ISO 14001, in vederea unui management proactiv al impactului organizatiei asupra mediului.

Dotarea tehnica a companiei este moderna: folosim echipamente de injectie performante, dotate cu perifericele necesare, prese automate si instalatii de galvanizare in tamburi.

Serviciile oferite includ prelucrarea prin injectie a maselor plastice, prelucrari metalice prin stantare si indoire la rece, acoperiri metalice, strunjire CNC, tampografiere, asamblare manuala, prelucrarea prin sudare a foliei PVC.
Gama de produse include: repere complexe pentru sistemul de iluminat al masinii, sistemul electric, cutia de viteze, repere care contribuie la securitatea în mers a autovehicului si multe altele, produse destinate domeniului electrotehnic, dar si accesorii pentru birou, rechizite scolare, articole promoţionale, articole de mercerie şi uz gospodaresc.

Aflaţi mai mult despre Flaro Prod

 

KUKA Systems Group

KUKA Systems SRL Sibiu face parte din Grupul KUKA Systems, unul dintre furnizorii lider de servicii de inginerie pe piaţa mondială şi unul dintre producătorii lideri de sisteme automate de producţie. Clienţii noştri sunt companii din domeniul industriei automotive, aerospaţiale şi energetice. Sfera noastră de performanţă cuprinde produse şi servicii pentru aproape toate aplicaţiile din prelucrarea industrială a materialelor metalice sau nemetalice.

Cu 5800 de angajati în peste 15 ţări fiecare companie lucrează pentru soluţiile de producţie din viitor.

In cadrul filialei KUKA Systems SRL din Romania, are loc productia, montajul, precum si instalarea electrica si pneumatica a sculelor de prindere, asa numitele Orange Tools. In a doua etapa urmeaza kit-urile pentru graifare si cadre de prindere, piesele de contur si piesele individuale de productie.

Filiala romaneasca a KUKA se afla in Sibiu, vechiul Hermannstadt, un oras in care exista fabrici de productie si multe alte companii germane.

Aflaţi mai mult despre KUKA Systems

 

Parteneri ai Sibiu Quality Days 2015

 

Swoboda Hartmann Romania

Swoboda Hartmann RomaniaCand vorbim de productia de senzori sau de solutii mecatronice, atunci Swoboda Hartmann Romania apartine partenerilor de prim rang din industria auto. Competentele si experientele noastre din domeniile mecanic, electronic si electric precum si dorinta noastra de a da mereu ce este mai bun din noi, sunt piatra de temelie a progresului nostru continuu.

Ca si firma de familie, suntem flexibili si rapizi. Aceste detalii sunt de importanta capitala pentru clientii nostri din industria auto. Swoboda Hartmann Romania este o firma a grupului Swoboda Hartmann ce actioneaza la nivel
global (Germania, Romania, Cehia, China, Mexic si Statele Unite) in industria auto, avand peste 2800 de angajati.

Ca si firma medie, ne ingrijim de o relatie de parteneriat cu clientii nostri precum si de o colaborare stransa cu ei. Ne propunem cerintele cele mai pretentioase si gasim solutii adaptate clientilor nostri. Competentele si experientele noastre, spiritul nostru de echipa si convingerea de a gasi mereu solutii innovative si optime din punct de vedere al costurilor, sunt coloanele importante pe care se bazeaza succesul nostru.

Toti cei 500 de anagajati ai Swoboda Hartmann Romania au ambitia de a furniza performanta de varf. Firma noastra se uita cu incredere spre viitor. Cele 3 hale de productie existente la Cisnadie sunt baza dezvoltarii noastre viitoare.

Aflati mai multe despre Swoboda Hartmann Romania …

 

VDA QMC

VDA QMC – Standardele calităţii din industria automotive.Unul dintre cei mai relevanti promotori in elaborarea și diseminarea standardelor de calitate în lume este Asociația Industriei Auto din Germania(VDA). Centrul de management al calitatii(QMC) este renumit pentru expertiza tehnica de cel mai inalt nivel, cu zeci de ani de experienta “on the job” și astfel oferă un transfer de cunoștințe profesionalecătre utilizatori.

Aflaţi mai mult despre VDA QMC…

 

Rezultate

 

PsihologiaPoporuluiRoman_DDavid

 

WorkshopI_Presentation_BarnutiuL

WorkshopI_Results_LBarnutiu

 

WorkshopII_Presentation_MoldovanA

WorkshopII_Results_AMoldovan

 

WorkshopIII_Presentation_CioranP

WorkshopIII_Results_PCioran

 

WorkshopIV_Presentation_GrindeanP

WorkshopIV_Results_PGrindean

 

WSQR_CompanyPresentation_SQD2015