2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016

Retrospectivă la Zilele Calităţii la Sibiu Ediţia 2014

Kuhnke Production România este unul dintre pionierii în industrie din Sibiu. Compania se numără printre primele întreprinderi cu capital străin, care a început  în 1998 cu producția de piese pentru industria auto. Calitatea produselor sale a fost și încă este decisivă pentru succesul companiei. În acest context, producătorul de componente electromecanice și electronice a fost gazda deschiderii celei de-a 5-a ediții a Sibiu Quality Days, care a avut loc în data de 13 noiembrie 2014.

 

 

Conferința dedicată managementului calității în România s-a desfășurat în acest an, pe o perioadă de trei zile. Cu această extindere a duratei de desfășurare,  au răspuns organizatorii de la Werner Seeger Managementul Calității România interesului mare al participanților din anii precedenți. Un total de 32 de manageri de calitate de la 16 companii, printre care amintim Kromberg & Schubert România SRL, Nobel Automotive România, Oechsler, SIMEA Siemens, Kuka Sistems sau Flaro Prod, au  participat la conferința din acest an.

 

 

În timpul evenimentului de lansare, Tema conferinței “Managementul Calitatii. Reducerea riscurilor –Satisfacția clientului “a fost abordată de Andra Boboc, directorul general al companiei Kuhne, și Horațiu Boborodea, manager de calitate. Din 2013 Kuhnke face parte din grupul Kendrion Automotive, este clasificat pentru toți clienții ca furnizor A și este certificat  ISO/TS16949. Doamna Andra Boboc și domnul Horațiu Boborodea au prezentat întregul lanț de aprovizionare, de la acceptarea materialelor și organizarea de stocare până la controlul procesului de producție.La Kuhnke, calitatea este asigurată prin diferite măsuri în  toate etapele de producție. În departamentul Surface Mounting Tech compania utilizează metodele Solder Paste Inspection (SPI) și Automatical Optical Inspection (API). Operațiunile manuale sunt controlate printr-un In Circuit Test (ICT). În controlul final Kuhnke efectuează metode cum ar fi Poka Yoke sau FMEA pentru a asigura calitatea produselor.

 

 

În urma vizitei companiei, participanții au lucrat în cele patru workshop-uri la chestiuni practice din domeniul managementului calității. Flaviu Constantin, manager de calitate la Flaro Prod, a discutat aplicabilitatea uneltelor managementului calității. “Reducerea riscurilor- satisfacția  clientului – Utilizează metoda FMEA” a fost tema preluată de Alin Biriș, managerul echipei de asigurare a calității la Marquardt din Sibiu. Expert HR Oana Suba a informat participanții despre “Filtre, percepţii şi presupuneri (sau cum să depăşim obstacolele din calea comunicării”. Andreas Petschke de la sycat IMS GmbH și Werner Seeger au prezentat beneficiile unui “management de proces bazat pe software.” Atelierele de lucru au fost completate de discursul ținut de Petra Floruncuț. Expertul  TÜV SÜD România a vorbit despre “Noile cerințe pentru certificarea TS 16949”.

Conferința „Sibiu Quality Days” a fost susținută de către companiile Flaro Prod SA, Kuka Systems SRL, sycat IMS GmbH și VDA-QMC.

 

 

Workshop I

Filtre, percepţii şi presupuneri (Sau cum să depăşim obstacolele din calea comunicării!)

 

Workshop moderator: Oana Suba

Psiholog, master SNSPA in Comunicare Manageriala si Resurse Umane

 

Abilitatea de a transmite opinii/ idei, de a oferi si primi feedback, de a aplana divergentele, de a-i convinge pe ceilalti sa-ti adopte punctul de vedere, reprezinta competente la fel de importante, ca si cele tehnice, necesare unui job. Obstacolele din calea comunicării eficiente provin din felul în care mintea noastră funcţionează. Percepţiile reprezintă propria noastră realitate, modul în care noi interpretăm şi înţelegem această realitate. Auzim prin propriile noastre filtre care, de multe ori, distorsionează ceea ce auzim. Avem propriile noastre aşteptări, care ne determină să interpretăm într-un mod diferit anumite situaţii sau comportamente. Cu ajutorul a mai multe activităţi vom conştientiza măsura în care propriile noastre filtre, presupuneri sau percepţii ne afectează modul de comunicare şi de relaţionare cu ceilalţi.

 

Workshop II

Metode ale Managementului Calității

 

Workshop moderator: Flaviu Constantin

Manager Calitate, Flaro Prod S.A.

 

Unul dintre elementele cheie ale succesului organizațional este satisfacția clientului. Acesta trebuie să fie un obiectiv al managementului calității. Prin reducerea riscurilor din cadrul proceselor vom avea clienți satisfăcuți. În acest workshop vom cunoaște uneltele calității prin care putem reduce riscurile existente. Cu exemple practice vom aborda metoda 5Whys pentru rezolvarea problemelor și îmbunătățirea continuă. Se vor defini actiuni corective in 3 direcții: apariție, detecție și sistem. Scopul workshop-ului este ca participanții să învețe cum o organizație poate să aibă clienti satisfăcuți, prin urmare să atingă succesul.

 

Workshop III

Reducerea riscurilor- satisfacerea clientului! Utilizează metoda FMEA!

 

Workshop moderator: Alin Biris

Team Leader Asigurarea Calității- Marquardt Schaltsysteme SCS

 

“Prevenirea e întotdeauna mai bună decît vindecarea!”

Pornind de la  simpla verificare a produselor finite in anii 1920 şi până la managementul calităţii totale în anii 2000 se poate observa o evoluţie exponenţială în ceea ce inseamna imbunatatirea continua si planificarea calitatii. Doar reducand riscurile o sa ajungem la satisfacerea clientului.

In cadrul acestui workshop o sa discutam despre metoda FMEA (Analiza modurilor de defectare, a efectelor si criticitatii lor) si cum putem, folosind aceasta metoda, sa reducem riscurile la client, definind actiuni de preventie si evaluand tot timpul raportul “risc-costuri-efort”.

Scopul workshop-ului este ca participantii sa invete sa utilizeze metoda FMEA ca si o unealta a managementului calitatii si folosindu-se de ea, sa obtina satisfacerea clientului!

 

Workshop IV

Managementul computerizat al proceselor

Limba: engleză

 

Workshop moderators: Andreas Petschke

Specialist B2B certificat și Manager de vânzări pentru Sycat IMS

şi

Werner Seeger

Administrator și Senior Consultant al Werner Seeger Managementul Calităţii

 

Acest workshop oferă participanţilor cunoştinţele de bază privind managementul computerizat al proceselor. Schimbările constante de pe piaţă forţează companiile să-şi îmbunătăţească încontinuu organizarea şi procesele de muncă. Soluţiile software specializate din ziua de astăzi eficientizează în mod deosebit proiectarea proceselor. O soluţie modernă este instrumentul de managament al proceselor “Sycat”. Utilizând acest software, participanţii descoperă în mod practic modul în care pot proiecta, analiza, optimiza şi documenta procesele de afaceri. Totodată, împreună cu participanţii se selectează, prelucrează şi ilustrează grafic exemple practice de procese de management sau de producţie. În cadrul acestui workshop participanţii vor învăţa să vizualizeze procese. Astfel, pentru proiectarea proceselor de bază ale unei companii ei îşi însuşesc o metodă stringentă, holistică şi orientată spre proces.

 

Referenţi

Oana Suba - Consultant HR

Oana Suba este specialist in domeniul psihologiei organizationale, in cadrul firmei HR Analytics din Brasov. Incepand cu anul 2005, a organizat si coordonat impreuna cu colegii sai, sute de programe de dezvoltare a echipelor – team building – precum si training-uri si workshop-uri. Un alt domeniu major de activitate il reprezinta recrutarea si selectia de personal, diagnozele organizationale precum si  evaluarile psihologice sau de personalitate. Nu in ultimul rand se implica cu pasiune in proiecte cu elevi si studenti si continua sa se instruiasca si sa se perfectioneze, considerand educatia permanenta o necesitate.

 

 

Flaviu Constantin - Manager de Calitate si Auditor internFlaviu Constantin a avut primul contact cu industria in compania Bosch Rexroth Blaj. Apoi a continuat ca inginer Asigurarea Calitatii la SC FLARO PROD SA – Sibiu. Din 2011 este manager de calitate la FLARO cu atributii pe partea de sistem de management al calitatii  si in asigurarea calitatii. Primul obiectiv stabilit de management a fost acela de a obtine certificarea ISO TS16949. In luna octombrie 2011, FLARO a obtinut certificatul ISO TS16949. A continuat cu dezvoltarea departamentului de asigurare a Calitatii, dar si cu imbunatatiri pentru toate procesele companiei.  Este auditor ISO 9001, ISO TS16949 si VDA 6.3 si trainer acreditat  de VDA-QMC pentru   ISO TS16949, VDA6.3 si VDA 6.5. Din 2013 Flaviu colaboreaza cu succes cu compania WSQR ca trainer, moderator de workshop-uri, consultant si auditor .

 

 

Alin Biris - Team Leader Asigurarea Calităţii

Alin Biriş activează în cadrul grupului  internaţional Marquardt Schaltsysteme SCS.  ca Team Leader Asigurarea Calităţii. În anul 2009, la finalizarea studiilor de inginerie în cadrul Universităţii „Hermann Oberth“din Sibiu, şi-a început activitatea în această companie în departamentul asigurarea calităţii, responsabil în principal de monitorizarea montajului şi optimizarea acestuia. Curajul  de a pune în practică idei noi şi dorinţa de dezvoltare profesională, au reprezentat cheia succesului, astfel, Alin Biriş a preluat noi sarcini si responsabilități , pe noua poziţie de Serial Quality Planner. În cadrul acestei noi funcţii s-a ocupat de  transferul proiectelor din Germania şi introducerea în serie a acestora în România – întotdeauna cu scopul de a îndeplini obiectivele impuse. Începând cu anul 2012 a lucrat ca moderator FMEA (analiza probabilităţii defectelor şi analiza acestora). Focusat pe idei ambițioase şi inovative s-a alăturat echipei de traineri Werner Seeger Managementul Calităţii în 2013 şi conduce de atunci numeroase seminarii apreciate la nivel înalt.

 

 

Andreas Petschke, Sales Consultant Software pentru Managementul ProceselorAndreas Petschke este un specialist B2B certificat. Din 2011 lucrează ca manager de vânzări pentru sycat IMS, în principal responsabil cu vânzările directe internaționale și cu parteneriatele de vânzări în afara Germaniei, Austriei si Elveției. Petschke a dovedit, că există numeroase comori, respectiv valori în procesele de afaceri ale unei companii, care sunt însă, ascunse de sistemele de management nepotrivite sau nestructurate. El sprijină companiile în vederea construirii sistemelor moderne de management prin utilizarea instrumentelor fundamentate pe baze de date, care cresc eficienţa unei companii în adoptarea cerințelor pieței.

 

 

Werner Seeger - Consultant Managementul Calitati Sibiu, RomaniaWerner Seeger lucrează de 25 de ani în domeniul Asigurării Calităţii / Managementul Calităţii. După ocuparea unor poziţii de conducere în diferite branșe ale acestui domeniu, acţionează din 1994 independent ca și consultant, trainer și manager interimar și este Senior Consultant pentru Organizarea Proceselor. A parcurs formările Societăţii Germane pentru Calitate (DGQ) până la EOQ Quality Manager și EOQ Quality Auditor. În calitate de director a Werner Seeger Managementul Calităţii conduce organizarea „Sibiu Quality Days“.

 

 

 

Sponsori ai Sibiu Quality Days 2014

Flaro Prod

 

Flaro Prod

 

Flaro Prod oferă produse şi servicii destinate unor pieţe extrem de diversificate: auto, electrotehnica, papetarie şi uz gospodăresc, enegie verde. Compania noastră işi desfăşoară activitatea în Sibiu; din aceasta locaţie deservim pieţele naţionale şi internaţionale (Europa, Statele Unite ale Americii şi China).

 

Dispunem de un sistem de management al calității ISO 9001 și împlinim standardele calităţii pentru industria auto conform ISO / TS 16949. Intenţionăm să implementăm şi sistemul de management de mediu conform ISO 14001. Ne caracterizează flexibilitatea în producţia de articole de serie mică. Dotarea tehnică este modernă: folosim echipamente de injecţie performante, dotate cu toate perifericele necesare. Pentru producţia reperelor din metal dispunem de prese automate, iar pentru acoperirile metalice folosim instalaţii de galvanizare în tamburi.

 

Serviciile oferite înclud prelucrarea prin injecţie a maselor plastice, prelucrări metalice prin stanţare şi îndoire, acoperiri metalice, strungire CNC, asamblare manuala cât şi prelucrarea prin sudare a foliei PVC.

 

Gama de produse înclude: repere complexe pentru sistemul de iluminat al maşinii, sistemul electric, cutia de viteze, repere care contribuie la securitatea în mers a autovehicului şi multe altele, produse destinate domeniului electrotehnic, dar si accesorii pentru birou, instrumente de scris, rechizite şcolare, articole promoţionale, articole de mercerie şi uz gospodăresc.

 

Aflaţi mai mult despre Flaro Prod

 

 

KUKA Systems Group

 

 

KUKA Systems SRL Sibiu face parte din Grupul KUKA Systems, unul dintre furnizorii lider de servicii de inginerie pe piaţa mondială şi unul dintre  producătorii lideri de sisteme automate de producţie. Clienţii noştri sunt companii din domeniul industriei automotive, aerospaţiale şi energetice. Sfera noastră de performanţă cuprinde produse şi servicii pentru aproape toate aplicaţiile din prelucrarea industrială a materialelor metalice sau nemetalice.

 

Cu 4000 de angajati în peste 15 ţări fiecare companie lucrează pentru soluţiile de producţie din viitor.

 

In cadrul filialei KUKA Systems SRL din Romania, are loc productia, montajul, precum si instalarea electrica si pneumatica a sculelor de prindere, asa numitele Orange Tools. In a doua etapa urmeaza kit-urile pentru graifare si cadre de prindere, piesele de contur si piesele individuale de productie.

 

Filiala romaneasca a KUKA se afla in Sibiu, vechiul Hermannstadt, un oras in care exista fabrici de productie si multe alte companii germane.

 

Aflaţi mai mult despre KUKA Systems

 

 

Sycat IMS

 

Sycat IMS

 

Sycat IMS oferă soluții profesionale de software pentru managementul proceselor de afaceri. sycat Process Designer Pro este un soft puternic cu o constructie modulară, creat pentru a proiecta şi gestiona organizaţii şi procese. Acesta permite modelarea, analiza, optimizarea, simularea şi documentarea tuturor proceselor de afaceri. Soft-ul sycat Process Designer Pro este o soluţie mult premiată care a fost dezvoltată împreună cu parteneri puternici. Implementarea probleme complexe într-un mod simplu este tăria noastră!

 

Sycat formează baza pentru o abordare holistică a procesului de design de afaceri. Procesele atât administrative cât și de producție pot fi reprezentate grafic în diferite feluri. Aceste vizualizări oferă baza pentru o abordare holistică şi integrată a configurării proceselor cheie ale companiei Dvs.

 

Aflaţi mai multe despre Sycat IMS

 

 

 

Parteneri ai Sibiu Quality Days 2014


Kuhnke Production Romania SRL

 

Kuhnke Production Romania SRL, specializată în domeniul producţiei de componente pentru industria de automatizări și automotive, are printre clientii sai companii ca VW, Audi, Porsche, Daimler si BMW. Kuhnke Production Romania SRL a fost infiintata în anul 1998 avand la inceput ca acţionar majoritar firma Kuhnke AG, o companie de familie, din nordul Germaniei, din localitatea Malente, lângă Kiel. După mai bine de 15 ani de dezvoltare continuă, în anul 2013, Kuhnke a devenit membră a grupului Kendrion, cu sediul in Zeist, Olanda, și peste 2.700 de angajaţi, în 14 ţări. Grupul Kendrion proiectează, produce și comercializează componente și sisteme electromagnetice inovatoare. Dispune de o reţea de vânzări puternică la nivel internaţional, inclusiv în Asia și pe continentul american. Locaţia din Sibiu a firmei Kuhnke, care până acum a fost baza principală de producţie a grupului german, va deveni, în viitorul apropiat, o locaţie de sine stătătoare, cu departamente specializate în toate domeniile de activitate. Kuhnke se bazeaza pe o echipă puternică, urmarind respectarea standardului de calitate german și performanţa livrărilor.

 

Aflaţi mai mult despre Kuhnke Production Romania SRL

 

 

Marquardt Schaltsysteme SCS

 

Marquardt

 

Marquardt este o companie de familie de succes, internațională și independentă de peste 85 de ani. Suntem un producător de frunte în domeniul de switch-uri electro-mecanice și electronice cât și de sisteme de comutare. Produsele noastre sunt folosite de mulţi producători de automobile bine-cunoscuți. Sistemele se găsesc, de asemenea, în aparatele de uz casnic și alte aplicaţii industriale. În domeniul de switch-uri pentru instrumente de putere suntem lider de piaţă la nivel mondial. Grupul Marquardt funcționează în toate piețele importante din întreaga lume și are birouri în 12 locații, cu peste 6.000 de angajați în total – printre altele la Sibiu.

 

Aflaţi mai mult despre Marquardt Schaltsysteme SCS

 

 

HR Analytics

 

Aflaţi mai mult despreHR Analytics

 

 

VDA QMC

 

VDA QMC – Standardele calităţii din industria automotive.Unul dintre cei mai relevanti promotori in elaborarea și diseminarea standardelor de calitate în lume este Asociația Industriei Auto din Germania(VDA). Centrul de management al calitatii(QMC) este renumit pentru expertiza tehnica de cel mai inalt nivel, cu zeci de ani de experienta “on the job” și astfel oferă un transfer de cunoștințe profesionalecătre utilizatori.

 

Aflaţi mai mult despre VDA QMC…