2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016

Retrospectivă la Zilele Calităţii la Sibiu – ediţia a 4-a pe 8 şi 9 noiembrie 2013

Calificarea – factor esenţial în atingerea obiectivelor firmei. Optimizarea produselor, proceselor și a activității personalului.

 

In Shanghai si in Sibiu se afla fabricile furnizorului german de automobile Marquardt, care inregistreaza cea mai rapida crestere. Fabrica din Sibiu este cea mai mare unitate de productie din domeniul automotive a concernului, cu prezenta la nivel international. Despre acest aspect relateaza Jürgen Schmidt, CEO al Marquardt Schaltsysteme SCS, cu ocazia deschiderii Sibiu Quality Days, pe data de 8 noiembrie. La cea de-a patra editie a singurei conferinte din tara, avand ca subiect managementul calitatii, au luat parte mai mult de 40 directori de calitate din industria auto din Romania.

 

Compania Marquardt din Sibiu este un bun exemplu in ceea ce priveste dezvoltarea si orientarea legata de calitate, a declarat Werner Seeger. Organizatorul Sibiu Quality Days face referire la dezvoltarea puternica a companiei inca din momentul inceperii activitatii in anul 2006, dezvoltare care a fost posibila in primul rand datorita calitatii produselor. Fie ca este vorba despre Mercedes, VW sau Audi – produsele fabricate la Marquardt Sibiu sunt implementate in autovehiculele producatorilor de renume din acest domeniu.

 

Timp de doua decenii, afacerea de familie a concernului a inregistrat in fiecare an o crestere organica de mai mult de 10 la suta. “Cea mai mare parte a cresterii provine din industria auto, aceasta reprezentand in prezent aproximativ 80 la suta din dezvoltare”, a precizat domnul Schmidt. Trendul pozitiv al cifrei de afaceri se reflecta si in cresterea numarului de angajati. In momentul de fata, in cadrul firmei lucreaza mai mult de 1400 angajati in productie, dezvoltare si administratie. Acestia contribuie la producerea a peste 65 milioane piese pe luna, ceea ce cumuleaza aproximativ 2 milioane produse finite.

 

Cand vorbim despre astfel de cifre, calitea este foarte importanta. “Se observa ca tema legata de calitate devine din ce in ce mai importanta” afirma Seeger. In acest an, Sibiu Quality Days a inregistrat mai mult de 60 la suta participanti fata de anul precedent. Cu toate acestea, antreprenorul din Bavaria considera ca mai exista un potential mare de imbunatatire. „Din pacate, cei mai multi participanti provin de la firme cu capital strain, la editia de anul acesta a conferintei, au participat doar patru firme cu capital integral romanesc”, a afirmat cu regret domnul Seeger.

 

Conferinta Sibiu Quality Days este singura conferinta pe tema managementul calitatii din Romania. Aceasta este organizata de catre Werner Seeger Qualitätsmanagement Romania. Referentii editiei a 4-a au fost Zoltan Janosy (T&T Quality Engineering), Christian Curec, Lucian Facas (Aeronamic Eastern Europe) si Bianca Buta (Marquardt Schaltsysteme SCS).

 

Deschiderea Zilelor Calitatii la Marquardt SibiuGhidaj prin productia Marquardt cu ocazia Zilelor Calitatii ale Sibiului.La a 2-a zi a conferintei participantii au lucrat in workshop-uri.Zoltan Janosy vorbea despre metodele statistice in managementul calitatii.Christian Curec, expert in domeniul managementul productiei.Bianca Buta prezenta aspectele managementului calitatii privind resursele umane.Conferinta include si un program creativ.Participantii trebuiau sa creeze o prezentare pentru o masina fictiva. Au iesit idei de o calitate extraordinara.Toti participantii au fost foarte incantati de acest "team-building". Echipa de organizare a Werner Seeger Managementul Calitatii Romania

 

 

Workshop-urile

 

Managementul proceselor prin aplicarea profundă a metodelor statistice

Referent: Zoltan Janosy,

Administrator T&T Quality Engineering Romania, Tg. Secuiesc

 

Managementul calităţii se bazează în mare parte a aplicarea unor metode sofisticate de statistică, cum ar fi SPC sau tehnici Six-Sigma. Pentru a asigura o performanţa adecvată, managerii de calitate trebuie să adune, să utilizeze şi să evalueze date statistice în mod cel mai eficient. De aceea este nevoie să alegi pentru fiecare problem metoda potrivită de măsurare, focalizarea pe datele importante şi scoaterea unor rezultate care permit să iei decizii aprofundate spre bunul companiei.

 

În acest workshop examinăm colectarea de date fără şi cu sprijinul unui software specializat. Comparăm de astfel Excel, Minitab şi programul Q-DAS. La exemple concrete discutăm achiziţii de date online, SPC online şi o alertare către management. Proiectăm „Data flow matrix” pentru analiza statistică a proceselor (de la achizitie pana la oferirea de informatii managementului). Vom ajunge într-un sfărşit şi la evaluarea şi îmbunătăţirea de procese cu metode statistice, având în vedere cerinţe specifice de client.

 

 

Uneltele managementului calităţii –
Lăsăţi Planul de Control să vă ajute!

Referent: Christian Curec,

Quality Management Consultant, Timişoara

 

În managementul calităţii există o gama largă de mijloace de control, unele dintre ele fiind Planurile de Control. Aceste planuri permit de exemplu documentaţia şi gestionarea proceselor. Ele conţin, printer altele, măsurile aplicate referitoare la calitate, costuri sau evitare greşelilor. Ca urmare, planurile de control înfăţişează un instrument adecvat pentru a îmbunătăţi perfomanţa managementului calităţii.

 

În cadrul acestui seminar cunoaştem diferite planuri de control şi legaturile dintre studiile statistice şi planul de control. Apoi aprofundăm sfera practică, analizând studii statistice realizate pe baza măsuratorilor efectuate conform planului de control. În acest context ne ocupăm şi cu capabilitatea procesului, a maşinii şi a instrumentului de măsură. Examinăm instabilitatea şi lipsa de normalitate statistică a datelor. Vom exersa la urma urmei un plan concret, şi anume Planul de reacţie Poka Yoke / inspecţie 100%.

 

 

Orientarea către client – Dorinţele de mâine sunt aşteptările de azi

Referent: Lucian Facas,

Director, Aeronamic EE, Sibiu

 

În acest workshop, vom investiga motivele decalajului dintre o orientare către client care este într-adevăr parte a culturii companiei și practicarea ei realmentă. Se vor stabili măsurile şi acţiunile pentru a acoperi această lipsă.

 

De ce? Într-o piață competitivă ca cea de astăzi sunt puține organizații care nu doresc să fie orientate către client şi chiar mai puține care nu recunosc cât de importanţi sunt angajații în realizarea acestui lucru. Provocarea este că din cei multi, încă sunt puțini care reuşesc cu adevărat să creeze o cultură orientată către client, în cazul în care clientul este şeful. Ideea că angajatul are cel mai mare impact în construirea unei culturi orientate către client devine o problemă-cheie pentru cei care doresc să creeze şi să mențină un avantaj competiţional.

 

 

Resursele umane şi managementul calităţii – Gestionarea efectivă a recrutării, instruirii şi calificării

Referent: Bianca Buta,

Manager Resurse Umane la Marquardt Schaltsysteme SCS, Sibiu

 

Performanța în managementul calității este determinată nu în ultimul rând de recrutarea și formarea personalului propriu. Având în vedere resursele umane limitate pe piaţa muncii, managementul resurselor umane este o sarcină managerială crucială la dezvoltarea unui management durabil al calității.

 

Ca atare, în acest workshop participanții vor învăța factorii cheie ai unui management eficient al resurselor umane. Cu exemple practice, ei vor analiza în mod detaliat procesele de bază de recrutare, instruire şi formare, care vor fi aplicate la nişte probleme reale. Scopul workshop-ului este ca participanții să învețe cum o companie poate să-şi construiască şi asigure capacităţi personale durabile în managementul calității.

 

Referenţii

 

Zoltan JanosyZoltan Janosy este un adevărat expert în domeniul metodelor statistice. După primele experienţe profesionale în anii 90 ca programator, s-a specializat începând cu anul 2000 în managementul proiectelor de dezvoltare Software. Între timp şi-a adăugat la bagajul lui profesional cunoştinţe profunde referitoare la metode statistice, care sunt des folosite în cadrul managementului calităţii, de exemplu Statistical Process Control sau Measurement Systems Analysis. El predă aceste metode ca trainer calificat Bosch și altor manageri de calitate si auditori.

 

 

 

Christian CurecChristian Curec este unul dintre cei mai experimentaţi manageri din industria românească de automobile, domeniu în care lucrează de 14 ani. În anul 2000 a ocupat prima sa poziţie de manager de calitate la Lipoplast SRL. După scurt timp a preluat responsabilitatea pentru întreg departamentul de calitate al companiei. În timpul ultimului deceniu a lucrat cu o gamă largă de sisteme de management, variind de la sisteme de răspindire largă, cum ar fi ISO 9001 sau ISO/TS 16949, la sisteme foarte specifice, cum ar fi CCC (China Quality Certification) şi Arai (Indien Quality Certification). Curec este în prezent consultant in domeniul managementului calităţii.

 

 

Lucian FacasLucian Facas este un expert în managementul și îmbunătăţirea proceselor de producție. Facas este în prezent Operations Manager al Aeronamic EE în Sibiu. În această poziție, el este responsabil pentru toate operațiunile companiei, deci implicit pentru calitatea proceselor aferente. Pentru poziția sa actuală, Facas s-a calificat anterior ca director de producţie la compania germană Hartmann România din Cisnadie, und a contribuit la creşterea producţiei şi a rezultatelor economice a companiei, de exemplu prin introducerea de soluții tehnice inovatoare în procesul de producție sau programele sale de instruire pentru personalul.

 

 

 

Bianca ButaBianca Buta este un expert atât în managementul resursele umane cât și în managementul calității. În calitatea ei de șef al Departamentului de Resurse Umane al Marquardt Schaltsysteme SCS, ea este responsabilă pentru recrutarea și dezvoltarea a aproximativ 1.300 de angajaţi. Împreună cu șefii de departamente concepe programe specifice de training, creează și gestionează bugetele respective, și controlează rezultatele activităţilor. Abilitățile doamnei Buta sunt completate de o cunoaștere aprofundată a sistemelor de management al calității și al mediului. În plus, ea dispune de calificările pentru auditor intern în domeniul calităţii.

 

 

 

Werner SeegerWerner Seeger lucrează de 25 de ani în domeniul Asigurării Calităţii / Managementul Calităţii. După ocuparea unor poziţii de conducere în diferite branșe ale acestui domeniu, acţionează din 1994 independent ca și consultant, trainer și manager interimar și este Senior Consultant pentru Organizarea Proceselor. A parcurs formările Societăţii Germane pentru Calitate (DGQ) până la EOQ Quality Manager și EOQ Quality Auditor. În calitate de director a Werner Seeger Managementul Calităţii conduce organizarea „Sibiu Quality Days“.

 

 

Andreas PetschkeAndreas Petschke este un specialist B2B certificat. Din 2011 lucrează ca manager de vânzări pentru sycat IMS, în principal responsabil cu vânzările directe internaționale și cu parteneriatele de vânzări în afara Germaniei, Austriei si Elveției. Petschke a dovedit, că există numeroase comori, respectiv valori în procesele de afaceri ale unei companii, care sunt însă, ascunse de sistemele de management nepotrivite sau nestructurate. El sprijină companiile în vederea construirii sistemelor moderne de management prin utilizarea instrumentelor fundamentate pe baze de date, care cresc eficienţa unei companii în adoptarea cerințelor pieței.

 

 

Sponsorii

 

Flaro Prod

 

Flaro ProdFlaro Prod oferă produse şi servicii destinate unor pieţe extrem de diversificate: auto, electrotehnica, papetarie şi uz gospodăresc, enegie verde. Compania noastră işi desfăşoară activitatea în Sibiu; din aceasta locaţie deservim pieţele naţionale şi internaţionale (Europa, Statele Unite ale Americii şi China).

 

Dispunem de un sistem de management al calității ISO 9001 și împlinim standardele calităţii pentru industria auto conform ISO / TS 16949. Intenţionăm să implementăm şi sistemul de management de mediu conform ISO 14001. Ne caracterizează flexibilitatea în producţia de articole de serie mică. Dotarea tehnică este modernă: folosim echipamente de injecţie performante, dotate cu toate perifericele necesare. Pentru producţia reperelor din metal dispunem de prese automate, iar pentru acoperirile metalice folosim instalaţii de galvanizare în tamburi.

 

Serviciile oferite înclud prelucrarea prin injecţie a maselor plastice, prelucrări metalice prin stanţare şi îndoire, acoperiri metalice, strungire CNC, asamblare manuala cât şi prelucrarea prin sudare a foliei PVC.

 

Gama de produse înclude: repere complexe pentru sistemul de iluminat al maşinii, sistemul electric, cutia de viteze, repere care contribuie la securitatea în mers a autovehicului şi multe altele, produse destinate domeniului electrotehnic, dar si accesorii pentru birou, instrumente de scris, rechizite şcolare, articole promoţionale, articole de mercerie şi uz gospodăresc.

 

Aflaţi mai mult despre Flaro Prod

 

Sycat IMS

 

Sycat IMSSycat IMS oferă soluții profesionale de software pentru managementul proceselor de afaceri. sycat Process Designer Pro este un soft puternic cu o constructie modulară, creat pentru a proiecta şi gestiona organizaţii şi procese. Acesta permite modelarea, analiza, optimizarea, simularea şi documentarea tuturor proceselor de afaceri. Soft-ul sycat Process Designer Pro este o soluţie mult premiată care a fost dezvoltată împreună cu parteneri puternici. Implementarea probleme complexe într-un mod simplu este tăria noastră!

 

Sycat formează baza pentru o abordare holistică a procesului de design de afaceri. Procesele atât administrative cât și de producție pot fi reprezentate grafic în diferite feluri. Aceste vizualizări oferă baza pentru o abordare holistică şi integrată a configurării proceselor cheie ale companiei Dvs.

 

Aflaţi mai multe despre Sycat IMS

 

T&T Quality Engineering

 

T&T Quality EngineeringAflaţi mai mult despre T&T Quality Engineering

 

 

 

 

 

 

 

 

Parteneri ai Sibiu Quality Days 2013

 

Marquardt Schaltsysteme SCS

 

Marquardt

Marquardt este o companie de familie de succes, internațională și independentă de peste 85 de ani. Suntem un producător de frunte în domeniul de switch-uri electro-mecanice și electronice cât și de sisteme de comutare. Produsele noastre sunt folosite de mulţi producători de automobile bine-cunoscuți. Sistemele se găsesc, de asemenea, în aparatele de uz casnic și alte aplicaţii industriale. În domeniul de switch-uri pentru instrumente de putere suntem lider de piaţă la nivel mondial. Grupul Marquardt funcționează în toate piețele importante din întreaga lume și are birouri în 12 locații, cu peste 6.000 de angajați în total – printre altele la Sibiu.

 

Aflaţi mai mult despre Marquardt Schaltsysteme SCS